Connect with us

Anvelope • Cauciucuri • Opinii, păreri, recenzii

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă. Şoferii prinşi „în ofsaid“ riscă o amendă de aproape 3.000 de lei

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Informații utile

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă. Şoferii prinşi „în ofsaid“ riscă o amendă de aproape 3.000 de lei

Şoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să aibă montate la maşină anvelope de iarnă. Obligativitatea nu ţine de un anumit moment calendaristic, ci doar de vreme.

Prin urmare, nu este obligatoriu doar de la 1 noiembrie ca autovehiculele care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă şi polei să aibă anvelope de iarnă. Dacă ninge în alte perioade ale anului, chiar şi vara, poliţiştii pot aplica amenzi şoferilor care nu au cauciucurile obligatorii pentru condiţiile respective de drum. Deci, nu contează perioada anului, ci doar condiţiile meteorologice.   În cazul în care se deplasează pe asemenea drumuri fără anvelope de iarnă, şoferii riscă amenzi între 1.305 de lei şi 2.900 de lei. De asemenea, pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Costurile cu înclouirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă se cifrează între câteva sute de lei dacă se optează pentru varianta second-hand şi cel puţin 800 de lei în cazul cauciucurilor noi.

Referitor la montarea propriu-zisă a anvelopelor de iarnă, este important de diferenţiat între două tipuri de vehicule:

  1. vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone inclusiv, precum şi cele de transport persoane cu nouă sau mai puţine locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă.
  2. vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum şi cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară: echiparea cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau montarea de lanțuri pe aceste roţi, sau alte echipamente antiderapante certificate.

În plus, pe lângă cerinţele de mai sus, şoferii trebuie să mai îndeplinească una: anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele: „M+S”; „M.S.” sau „M&S”. Acestea sunt cerinţe prevăzute de legislaţia europeană la care Codul rutier face trimitere obligatorie. „M” reprezintă o abreviere a termenului „mud” (noroi), în timp ce „S” reprezintă o abreviere a termenului „snow” (zăpadă).

Distribuie prietenilor tai: Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Suntem experți naționali in anvelope, iar la AnvelopeX veți obține mai mult decat pneuri. Aveți consultanță de specialitate, cel mai mic pret la anvelope noi, satisfacție și garantarea unui set complet de servicii rapide și de cea mai înaltă calitate.Nu AnvelopeX a inventat roata, dar știe totul despre ea.Colaborăm cu peste 44 de producători de anvelope. Testăm performanța și apoi vă oferim cea mai buna selecție de anvelope, de la Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli, la Firestone, Fulda, Kumho, Hankook, Yokohama, General, Vredestein si multe altele.AnvelopeX e deschis NON-STOP!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Informații utile

Advertisement

Cele mai noi articole

Contact

Ne puteți contacta la:

Tel: 0784.218.046
E-mail: office@anvelopex.ro
Web: AnvelopeX.ro

sau la sediul nostru din Sibiu, str. Victor Hugo 2.

Facebook

Advertisement

Trending

Advertisement
To Top